Domovská stránka » Pracovisko praktickej prípravy a remesiel Lomnička » Pre verejnosť » Učebné odbory
Kód a názov učebného odboru: | 29 82 F potravinárska výroba |
Dĺžka štúdia: | 2 roky |
Forma štúdia: | Denná |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: | Do 1. ročníka vzdelávacieho programu nižšieho odborného vzdelávania môže byť prijatý uchádzač, ktorý neukončil vzdelávací program základnej školy v poslednom ročníku alebo posledný ročník neukončil úspešne |
Poskytnutý stupeň vzdelania | Nižšie stredné odborné vzdelanie |
Spôsob ukončenia štúdia: | Záverečná skúška |
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: | Vysvedčenie o zaverečnej skúške |
Doklad o získanej kvalifikácii | Vysvedčenie o zaverečnej skúške |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: | Absolvent je pripravený vykonávať práce v odvetví potravinárska výroba, vie pracovať so surovinami a materiálmi, pripraviť ich na tepelné spracovanie, používať stroje a zariadenia a dodržiavať hygienu a bezpečnosť pri práci. Možnosť pracovného uplatnenia na základe nadobudnutých kompetencií plne zodpovedá kvalifikačnému štandardu profesie pomocný pracovník v potravinárskej výrobe, pracovník sanitácie v potravinárskej výrobe a pomocný skladový pracovník. |
Absolvent odboru dokáže pripraviť výrobné stredisko a jeho zariadenie na pracovnú činnosť, ovláda jednoduchú obsluhu strojov, nástrojov a náradia. Vykonáva sanitačné opatrenia vo výrobnom stredisku, skladových priestoroch, mraziacich a chladiacich boxoch s využitím dezinfekčných prostriedkov. Pracuje s receptúrami, pochopí podstatu normovania a vykonáva jednoduché pracovné činnosti podľa receptúr. Manipuluje so surovinami, dokáže spracovať a použiť suroviny rastlinného a živočíšneho pôvodu, pochutiny, koreniny, rastlinné a živočíšne tuky. Zvolí správne tepelné úpravy potravín pri spracovaní potravín podľa technologického postupu. Zvláda prácu pri konzervovaní ovocia, zeleniny a zemiakov, a to sušením, mrazením, soľou, sterilizáciou v sladkom a v sladkokyslom náleve, kvasením, fermentáciou a lyofilizáciou. Podieľa sa na výrobe syrov, tvarohu a kyslomliečnych výrobkov, pripravuje a spracováva suroviny na výrobu mrazených polotovarov a výrobu bezlepkových, vaječných a bezvaječných cestovín. Pozná a spracuje suroviny mlynského pôvodu na pekárenské a cukrárenské výrobky zo sladkého, slaného a celozrnného cesta. Ovláda technologický postup prípravy cesta a omáčky na pizzu. Dodržiava zásady manipulácie so suchým, baleným, chladeným a mrazeným tovarom. Dbá na správne skladovanie potravín a hotových výrobkov.
Absolvent osvojenými pracovnými návykmi chráni životné prostredie tým, že využíva inovačné poznatky a postupy pri práci, dokáže hospodárne využívať suroviny, nakladať a manipulovať s odpadom, ktorý vzniká pri príprave surovín na spracovanie. Samostatne pripraví obalové materiály, váži, plní a balí výrobky do obalov. Využije svoje zručnosti pri etiketovaní obalových materiálov a adjustácii. Dodržiava hygienické požiadavky pri manipulácii, výrobe, skladovaní a expedícií výrobkov. Samostatne a správne vykonáva jednoduchú údržbu určeného zariadenia pri dodržaní BOZP a PO.
Absolvent získava súbor informácií v oblasti riadenia osobných financií, podnikateľskej činnosti, pracovných vzťahov, základných práv a legislatívy, ktoré mu pomôžu pri ďalšej profesijnej orientácii a pri vstupe na trh práce.
Absolvent disponuje manuálnymi zručnosťami v odbore, neustále sa vzdeláva. Uvedomuje si zodpovednosť za výsledok svojej práce, identifikuje priame a nepriame dôsledky svojej činnosti. Používa príslušné odborné termíny, získava a vyberá požadované informácie, pri riešení problémov komunikuje a pracuje v tíme, ale aj samostatne.
Absolvent dokáže efektívne komunikovať, porozumieť počutému, vyjadriť svoje myšlienky v súlade so zásadami spoločenskej komunikácie. Aplikuje základné matematické kompetencie a environmentálne zásady v každodennom kontexte doma a v práci. Reálne posudzuje svoje fyzické a duševné možnosti a uvažuje o svojich vlastných hodnotách a presvedčeniach. Dokáže vykonať aktivity, ktoré si naplánoval. Preberá zodpovednosť za svoje skutky. Pozná základné prejavy miestnej a národnej kultúry a zaujíma sa o hodnoty, tradície a ich vplyv na život jednotlivca v rodine a komunite.
Kód a názov učebného odboru: | 31 78 F výroba konfekce |
Dĺžka štúdia: | 2 roky |
Forma štúdia: | Denná |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: | Do 1. ročníka vzdelávacieho programu nižšieho odborného vzdelávania môže byť prijatý uchádzač, ktorý neukončil vzdelávací program základnej školy v poslednom ročníku alebo posledný ročník neukončil úspešne |
Poskytnutý stupeň vzdelania | Nižšie stredné odborné vzdelanie |
Spôsob ukončenia štúdia: | Záverečná skúška |
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: | Vysvedčenie o zaverečnej skúške |
Doklad o získanej kvalifikácii | Vysvedčenie o zaverečnej skúške |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: | Je pripravený vykonávať práce v odvetví odevníctva, pri výrobe odevov, bielizne a technickej konfekcie, pri ošetrovaní odevov, skladovaní základného, pomocného materiálu a hotových výrobkov. Možnosť pracovného uplatnenia na základe nadobudnutých kompetencií plne zodpovedá kvalifikačnému štandardu profesie pomocný pracovník v textilnej a odevnej výrobe a šička odevnej a technickej konfekcie. |
Absolvent odboru rozozná základné druhy textilných a odevných materiálov, ovláda pomocné, prípravné, obslužné a manipulačné práce v odevnej výrobe. Vykonáva ručné a strojové šitie jednoduchých odevov a technickej konfekcie. Pozná technológie zákazkovej a priemyselnej výroby jednoduchých výrobkov a odevov akými sú: taška, obliečka na posteľnú bielizeň, dámska sukňa, dámska blúzka a športové odevy z úpletových materiálov. Na základnej úrovni číta technologický postup a zhotovuje tieto výrobky podľa príslušnej dokumentácie. Samostatne vykonáva ručné a strojové strihanie a vyrezávanie jednotlivých dielov z textilného materiálu. Ovláda obsluhu jednoduchých strojov a nástrojov, vykonáva základnú starostlivosť o nich a ich bežnú údržbu. Upravuje konečný vzhľad výrobkov v odevnej výrobe zdobením a strojovým vyšívaním, s využitím estetického cítenia.
Absolvent pri práci vie využiť inovačné poznatky a postupy ako hospodárne zaobchádzať s materiálom a energiami, nakladať a manipulovať s odpadom, ktorý vznikne pri odevnej výrobe. Využívanie textilného odpadu aplikuje pri ručnom tkaní a zhotovovaní výrobkov technikou patchwork. Vie ošetrovať, čistiť, žehliť, triediť, uskladňovať a baliť hotové výrobky. Vie pracovať s rôznymi materiálmi, jednoduchými šijacími strojmi, zariadeniami a ich obsluhou a údržbou.
Absolvent dodržiava zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania sa na pracovisku a zásady bezpečných pracovných postupov.
Absolvent získa súbor informácií v oblasti riadenia osobných financií, podnikateľskej činnosti, pracovnoprávnych vzťahov, základných práv a legislatívy, ktoré mu pomôžu pri ďalšej profesijnej orientácii a pri vstupe na trh práce.
Absolvent disponuje manuálnymi zručnosťami v odbore vzdelávania a plánovaním práce. Uvedomuje si zodpovednosť za výsledok svojej práce, identifikuje priame a nepriame dôsledky svojej činnosti. Používa príslušné odborné termíny, získava a vyberá požadované informácie, pri riešení problémov komunikuje a pracuje v tíme, ale aj samostatne.
Absolvent dokáže efektívne komunikovať, porozumieť počutému, vyjadriť svoje myšlienky s čiastočným dodržaním zásad spoločenskej komunikácie. Chápe, ako môžu prispievať ku komunikácii a tvorivosti digitálne technológie a pozná, aké riziká predstavujú. Aplikuje základné matematické kompetencie a environmentálne zásady v každodennom kontexte doma a v práci. Reálne posudzuje svoje fyzické a duševné možnosti a uvažuje o svojich vlastných hodnotách a presvedčeniach. Dokáže vykonať aktivity, ktoré si naplánoval. Preberá zodpovednosť za svoje skutky. Spolupracuje s druhými ľuďmi na presadzovaní spoločných záujmov, na báze vzájomnej úcty a rešpektu. Pozná základné prejavy miestnej a národnej kultúry a zaujíma sa o hodnoty, tradície a ich vplyv na život jednotlivca v rodine a komunite.
Kód a názov učebného odboru: | 45 79 F lesná výroba |
Dĺžka štúdia: | 2 roky |
Forma štúdia: | Denná |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: | Do 1. ročníka vzdelávacieho programu nižšieho odborného vzdelávania môže byť prijatý uchádzač, ktorý neukončil vzdelávací program základnej školy v poslednom ročníku alebo posledný ročník neukončil úspešne |
Poskytnutý stupeň vzdelania | Nižšie stredné odborné vzdelanie |
Spôsob ukončenia štúdia: | Záverečná skúška |
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: | Vysvedčenie o zaverečnej skúške |
Doklad o získanej kvalifikácii | Vysvedčenie o zaverečnej skúške |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: | Ako zaučení pracovníci na výkon základných manuálnych pracovných činností v štátnych, družstevných a súkromných podnikoch, v lesnej výrobe, v rôznych službách súvisiacich so životným prostredím, ochranou a tvorbou krajiny, s výrobou a rozvojom vidieka. |
Absolventi učebného odboru lesná výroba sú zaučení na základné robotnícke profesie v odvetví Poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a rozvoj vidieka. Základné kľúčové kompetencie im umožnia prípravu na výkon jednoduchých činností vo výrobných podmienkach pôdohospodárskej praxe a čiastočne v nevýrobných odvetviach. Absolventi sú schopní zabezpečiť manuálne činnosti bez použitia pracovného náradia, ako aj s jeho použitím, spočívajúce vo výkone jednoduchých činností pri technologických postupoch pestovania rastlín, drevín a v chovoch zveriny a pomocné služby v oblasti komunálnych služieb. Ovládajú jednoduchú obsluhu a nastavovanie mechanizačných prostriedkov, strojov a zariadení, príslušných technológií a základné práce pri ručnom obrábaní dreva. Majú pri práci na zreteli elementárne prírodovedné zákonitosti svojho odboru a vedia ich využiť najmä pri ochrane životného prostredia a ochrane lesnej zvery. Pracovné úlohy si vedia zabezpečiť s ohľadom na ekonomické hospodárenie s energiami a materiálmi pri dodržiavaní hygieny, bezpečnosti práce a ochrany pred požiarom.
Kód a názov učebného odboru: | 36 61 H murár, murárka |
Dĺžka štúdia: | 3 roky |
Forma štúdia: | Denná |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: | Nižšie stredné vzdelánie a splnenie podmienok prijímacieho konania |
Poskytnutý stupeň vzdelania | Stredné odborné vzdelanie |
Spôsob ukončenia štúdia: | Záverečná skúška |
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: | Vysvedčenie o zaverečnej skúške |
Doklad o získanej kvalifikácii | Vyučný list |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: | Absolvent sa ako odborne kvalifikovaný pracovník môže uplatniť v jednotlivých stavebných profesiách zaoberajúcich sa výrobou, montážou, údržbou alebo obnovou stavieb, v štátnych a súkromných firmách a neskôr aj ako živnostník v danom odbore. |
Možnosti ďalšieho štúdia | Vzdelávacie programy nadstavbového štúdia pre absolventov trojročných učebných odborov, Špeciálne kurzy, ktoré umožňujú rozšíriť kvalifikáciu absolventov |
Učebný odbor murár pripravuje absolventa so širokým všeobecno-vzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami i praktickými zručnosťami tak, aby bol schopný samostatne vykonávať odborné činnosti spojené s murovaním nosného a výplňového muriva, priečok a komínov, zhotovovaním vnútorných a vonkajších omietok, vykonávaním betonárskych prác, zhotovovaním obkladov a dlažieb, osadzovaním prekladov a výrobkov pridruženej stavebnej výroby, zhotovovaním izolácií proti zimnej vlhkosti, tepelných a zvukových izolácií, vykonávaním údržby, opráv, adaptačných a rekonštrukčných prác a montáži stavebných objektov.
Štúdium je zamerané na prípravu najmä na povolanie murár a na vykonávanie niektorých činností obkladača, betonára, omietkara, maliara, izolatéra a montéra suchých stavieb.
Kód a názov učebného odboru: |
45 29 H pracovník pre záhradnú tvorbu, zeleň a služby |
Dĺžka štúdia: |
3 roky |
Forma štúdia: |
Denná |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: |
Nižšie stredné vzdelánie a splnenie podmienok prijímacieho konania |
Poskytnutý stupeň vzdelania |
Stredné odborné vzdelanie |
Spôsob ukončenia štúdia: |
Záverečná skúška |
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: |
Vysvedčenie o zaverečnej skúške |
Doklad o získanej kvalifikácii |
Vyučný list |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: |
Absolvent je pripravený kvalifikovane vykonávať odborné činnosti v oblasti: realizácie sadovníckych parkových úprav, viazačské a aranžérske práce, predaj záhradníckych materiálov, v kvetinárskych predajniach, v sadovníckych firmách vo veľkoobchodoch záhradníckych produktov a materiálov, v záhradníckych centrách a v oblasti podnikateľskej činnosti získaného vzdelania. |
Možnosti ďalšieho štúdia |
Vzdelávacie programy nadstavbového štúdia pre absolventov trojročných učebných odborov, Špeciálne kurzy, ktoré umožňujú rozšíriť kvalifikáciu absolventov |
Absolvent získa odborné vedomosti z biológie a fyziológie rastlín a drevín. Osvojí si zákonitosti základných chemických, fyzikálnych a fyziologických procesov prebiehajúcich v pôde, kolobehu látok a metabolických procesov v živých organizmoch a ekosystémoch s aplikáciou v technológiách rastlinnej výroby a záhradníctva.
Získa základné vedomosti o meteorologických, klimatických a mikroklimatických podmienkach pestovania rastlín, základný prehľad o používaných prístrojoch na meranie klimatických a meteorologických prvkov a osvojí si zručnosti z ich merania. Pozná charakteristické vlastnosti a znaky hlavných druhov hospodárskych rastlín a drevín. Osvojí si metódy ich praktického určovania a poznania.
Pozná vhodne podmienky a stanovištia pre jednotlivé druhy rastlín, drevín, záhradníckych kultúr s využitím pri tvorbe a realizácii sadovníckej tvorby.Pozná druhy hospodárskych hnojív a spôsoby hnojenia, druhy priemyselných hnojív a ich používanie, spôsoby uskladňovania a aplikácie hospodárskych a priemyselných hnojív z hľadiska hygieny a ochrany životného prostredia
Pozná jednotlivé druhy záhradníckych rastlín, ovocných drevín podľa morfologických znakov, ekologických požiadaviek, geografického rozšírenia a možností ich využitia, semená záhradníckych rastlín, iné produkty záhradníckej výroby, základné záhradnícke zeminy a substráty, ich prípravu, uskladňovanie a používanie.
Pozná základné dopravné prostriedky a špeciálnu malú mechanizáciu, základné zloženie funkčných častí strojov a zariadení, sú to mechanizačné prostriedky na spracovanie pôdy a ošetrovanie rastlín, ako sú postrekovače, mechanizačné prostriedky na hnojenie, systémy zavlažovania, mechanizačné prostriedky na siatie sadenie, zber a pozberovú úpravu, zakladanie a údržbu sadovníckych a krajinárskych úprav. Ovláda zásady bezpečnej jazdy a pravidlá cestnej premávky, čo deklaruje získaním vodičského oprávnenia skupiny T.
Získa základný prehľad o druhoch a parametroch záhradníckych stavieb a zariadení.
skleníky, fóliovníky, pareniská, škôlky, cesty, jazierka, altánky, záhradný nábytok a pod. Naučí sa posudzovať ich vhodnosť najmä z hygienického hľadiska.
Dokáže efektívne komunikovať, porozumieť počutému, vyjadriť svoje myšlienky s čiastočným dodržaním zásad spoločenskej komunikácie. Chápe, ako môžu prispievať ku komunikácii a tvorivosti digitálne technológie a pozná aké riziká predstavujú. Aplikuje základné matematické kompetencie a environmentálne zásady v každodennom kontexte doma a v práci. Reálne posudzuje svoje fyzické a duševné možnosti a uvažuje o svojich vlastných hodnotách a presvedčeniach. Dokáže vykonať aktivity, ktoré si naplánoval. Preberá zodpovednosť za svoje skutky. Spolupracuje s druhými ľuďmi na presadzovaní spoločných záujmov na báze vzájomnej úcty a rešpektu. Pozná základné prejavy miestnej a národnej kultúry a zaujíma sa o hodnoty, tradície a ich vplyv na život jednotlivca v rodine a komunite.
* Prihlásením súhlasíte so spracovaním osobných údajov.
Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie vášho zážitku pri prechádzaní webom. Z nich sa vo vašom prehliadači ukladajú súbory cookie, ktoré sú kategorizované podľa potreby, pretože sú nevyhnutné pre fungovanie základných funkcií webovej stránky. Používame aj cookies tretích strán, ktoré nám pomáhajú analyzovať a pochopiť, ako používate túto webovú stránku. Tieto cookies budú uložené vo vašom prehliadači iba s vaším súhlasom. Máte tiež možnosť zrušiť tieto cookies. Zrušenie niektorých z týchto súborov cookie však môže ovplyvniť váš zážitok z prehliadania.
Sušenka | Typ | Trvanie | Popis |
---|---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-advertisement | tretia strana | 1 rok | Tento súbor cookie nastavený doplnkom GDPR Cookie Consent sa používa na zaznamenanie súhlasu používateľa s cookies v kategórii „Reklama“. |
cookielawinfo-checkbox-analytics | tretia strana | 11 mesiacov | Tento súbor cookie je nastavený doplnkom GDPR Cookie Consent. Súbor cookie sa používa na uloženie súhlasu používateľa pre súbory cookie v kategórii „Analytika“. |
cookielawinfo-checkbox-functional | tretia strana | 11 mesiacov | Súbor cookie je nastavený na základe súhlasu so súbormi cookie GDPR na zaznamenanie súhlasu používateľa pre súbory cookie v kategórii „Funkčné“. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | tretia strana | 11 mesiacov | Tento súbor cookie je nastavený doplnkom GDPR Cookie Consent. Súbory cookie sa používajú na uloženie súhlasu používateľa s ukladaním súborov cookie v kategórii „Nevyhnutné“. |
cookielawinfo-checkbox-others | tretia strana | 11 mesiacov | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 0 | 11 mesiacov | Tento súbor cookie je nastavený doplnkom GDPR Cookie Consent. Súbor cookie sa používa na uloženie súhlasu používateľa pre súbory cookie v kategórii „Výkon“. |
CookieLawInfoConsent | tretia strana | 1 rok | Zaznamená predvolený stav tlačidla príslušnej kategórie a stav CCPA. Funguje iba v koordinácii s primárnym súborom cookie. |
elementor | tretia strana | nikdy | Tento súbor cookie používa téma WordPress webovej stránky. Umožňuje vlastníkovi webovej stránky implementovať alebo meniť obsah webovej stránky v reálnom čase. |
PHPSESSID | tretia strana | relácia | Tento súbor cookie je natívny pre aplikácie PHP. Súbor cookie sa používa na ukladanie a identifikáciu jedinečného ID relácie používateľa na účely riadenia relácie používateľa na webovej stránke. Súbor cookie je súbor cookie relácie a vymaže sa po zatvorení všetkých okien prehliadača. |
viewed_cookie_policy | tretia strana | 11 mesiacov | Súbor cookie je nastavený doplnkom GDPR Cookie Consent a používa sa na uloženie toho, či používateľ súhlasil alebo nesúhlasil s používaním súborov cookie. Neuchováva žiadne osobné údaje. |
Sušenka | Typ | Trvanie | Popis |
---|---|---|---|
_ga | tretia strana | 2 roky | Súbor cookie _ga nainštalovaný službou Google Analytics počíta údaje o návštevníkoch, reláciách a kampaniach a tiež sleduje používanie stránky pre analytický prehľad stránky. Súbor cookie ukladá informácie anonymne a priraďuje náhodne vygenerované číslo na rozpoznanie jedinečných návštevníkov. |
_ga_0DRK3N66JL | tretia strana | 2 roky | Tento súbor cookie je nainštalovaný službou Google Analytics. |
_gat_gtag_UA_228569805_3 | 1 minúta | Nastavená spoločnosťou Google na rozlíšenie používateľov. | |
_gid | 1 deň | Súbor cookie _gid nainštalovaný službou Google Analytics ukladá informácie o tom, ako návštevníci používajú webovú stránku, a zároveň vytvára analytickú správu o výkonnosti webovej lokality. Niektoré zo zhromažďovaných údajov zahŕňajú počet návštevníkov, ich zdroj a anonymne navštevované stránky. |